Polgári esküvő egyedi módon

Templomi esküvő – esküvőszervező szemmel
február 16, 2017
Top 10 esküvői virágdekoráció
november 24, 2020

Polgári esküvő menete és ára 2020-ban


Az anyakönyvvezető előtt kimondott boldogító igent, vagyis a hivatalos, állami, önkormányzati esküvőt hívjuk polgári esküvőnek. De attól, hogy hivatalos helyiségben, vagy házasságkötő teremben tartjátok, még lehet romantikus, egyedi, sőt meghitt pillanatokban sem lesz hiány.


 

Polgári esküvő feltételei:

Bármely magyarországi anyakönyvi hivatalban lehet esküvőt kötni, nincs területi kötöttség. Viszont csak ott adhatnak össze, ahova bejelentkeztünk, ahol felvették a jegyzőkönyvet. Előzetes bejelentkezés mindig szükséges, melynek idejét szabályozzák. Az esküvő választott időpontja előtt minimum 30 nappal előbb kell bejelentkezni, ennyit kell várni. (Különleges indokkal lehet ez az idő rövidebb is, erre a jegyző adhat engedélyt, pl. gyermekvárás.)

Túl soká nem érdemes elhúzni az esküvő napját, hiszen 12 hónapnál későbbre nem vesznek fel esküvőre bejelentkezést. Sokszor vannak olyan népszerű termek, helyszínek, ahová komoly sorállás alakulhat ki a nyári szombatokért.

Hogyan zajlik egy polgári esküvő?

A polgári esküvői szertartás főbb részeit felsoroljuk. Természetesen lehet ettől eltérni némileg, például, ha nincsenek jelen a szülők, vagy rövidebb, egyszerűbb kis esküvőt tartotok, vagy ezt követi majd a több vendéggel tartott nagy, templomi esküvő.

Esküvőszervezőként azt mondom, gondoljuk át, mit szeretnétek, hányan lesztek. Maga szertartás ne legyen túl hosszú, hogy legyen időtök fogadni a gratulációkat. Az sem mellékes, hogyha van utánatok is esküvő, őket sem illik megvárakoztatni. Egyes termekben néha komoly torlódások is kialakulhatnak, ha nem figyel valaki a szervezésre. Szerencsére velünk ez nem fordul elő.

 

1. Bevonulás

2. Első, többnyire zenés műsorelem, művészeti rész

3. Anyakönyvvezető hivatalos beszéde

4. Kis egyéni ceremónia (homok, gyertya, stb.), Gyűrűk felhúzása,, aláírás

5. Szülők köszöntése

6. Második műsorelem

7. Anyakönyvvezető köszönti az ifjú házasokat

8. Pezsgőzés, gratuláció

Egyéni, kis ceremóniák a polgári esküvőn

Itt sok kreativitást, kedvességet, intim és ünnepélyes pillanatot lehet teremteni. Gondold át, hogy szeretnél-e ilyet, illetve,, hogy mi áll közel hozzátok. Pár kedves tippet, szokást mutatok, de személyes megbeszélés alapján vannak még ötleteink.

Nézzük sorra a polgári esküvő részleteit:

 

Gyertyagyújtó szertartás

A pár két tagja külön-külön gyújt egy gyertyát, majd egy szép, feldíszített gyertyatartóban álló gyertyát közösen, a két lángról egyszerre gyújtanak meg. Ez szimbolizálja a közös akaratot, a közös élet első fényét. (Sajnos a gyertyát a szertartás végén el kell fújni, ez kicsit elszomorító…)

Homoköntés, homokceremónia

Ehhez kell egy üveg, egy kis tölcsér és két, különböző színű homok. A szertartás során a pár tagjai felváltva öntik a homokot az üvegbe, ami így csíkosan rakódik le. Az öntések során mondhatnak akár egyéni fogadalmakat is. Végül, amikor az üveg teljesen tele lesz, ledugaszolják. Ez azt szimbolizálja, hogy ezt a kétféle homokot többé szétválasztani nem lehet, mint ahogy a pár tagjait sem. (Kedves szokás, hogy az üveget egy kis ablakos, kulcsos szekrénykében, később otthon a falra is felteszik, vagy a vitrinben, ágy feletti polcon tartják.)

Gyűrűhúzás - mi a szokás?

A gyűrűhúzás, gyűrűváltás szertartása a legősibb és legegyszerűbb, de itt is lehet egy kis extra elem: például a gyűrűket egy kis párnán, tálcán viszik be. A gyűrűpárnát adhatja a vőlegény tanúja is, egy koszorúslány is, de kedves szokás, ha egy pici rokongyerek, tipeg oda vele. Láttunk már olyat cukiságot is, hogy volt egy gyönyörű agara a párnak és annak a nyakában, kis kosárban jött be a gyűrűsdoboz. Szóval lehetnek látványos meglepetések!

A polgári ceremónia zenéit is érdemes megtervezni előre

Milyen zenékre lehet szükség és milyen hosszú legyen? Ebben esküvőszervezőként segíteni fogunk, hogy stílusosan a látvánnyal, vagyis veletek összhangban szólaljon meg.

1. Várakozó, gyülekező zene, hossza 15-20 perc

2. Bevonuló zene, a menyasszonyok fő zenéje: a bevonulás alatt szól, kb. fél, egy perc

3. Középső, aláfestő zene: a gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás alatt szól (általában halk, hangszeres zene szól, 5-6 perces )

4. Szülőköszöntő zene - ezt a részt lehet kihangsúlyozni egy külön zenével, hálás, kedves dallamokkal.

5. Záró rész zenéje: a pezsgőzés és a gratuláció alatt szól 4-5 perc maximum, finoman lekeverve a végén, átadva a helyet a gratuláló násznépnek, rokonoknak, a közös örömnek.

A polgári ceremónia műsorszámait is érdemes előre megszervezni.

Lehet verses, prózás rész, vagy egy élő zenés, énekes blokk. Egy klasszikus gitárművész, vagy egy modern handpanos? Népdalénekes? - segítünk ebben is, ha kéritek, kitaláljuk és elhozzuk neked. De lehet ezt a részt teljesen ki is hagyni és a polgári ceremónia helyett a templomira tenni a hangsúlyt, vagy épp külső helyszínen tartani az esküvőt.

 
Minden jegyző saját hatáskörben dönti el, engedélyezi e azt vagy sem, kimegy-e az anyakönyvvezető oda, ahova szeretnénk? Ha semmiképpen sem szeretnél házasságkötő teremben esküdni, mert az olyan sablonos, meg minden, akkor találunk más megoldást.

Lehet a polgári szertartás a vacsora helyszínen, mondjuk a kastélyban vagy a szálloda, étterem különtermében, kertjében is. Ha a kertben akarod kimondani a boldogító IGEN-t akkor sok dologrol kell gondoskodni amelyek a házasságkötő teremben eleve adottak. ( hangtechnika, dekoráció) Ez nagyjából három-négyszeresére drágítja meg a ceremónia árát ahhoz képest, mintha házasságkötő termet választanátok. Viszont lehet egyedibb, nagyvonalúbb, kreatívabb. Egy helyen maradtok, nem kell ide-oda utazni a helyszínek között.

Ha nem vállalja az anyakönyvvezető amkülsős helyszínt, vagy eleve a munkaidején túl lenne (pl. esti, fáklyafényes mennyegzői szertartás) akkor hívjunk szertartásvezetőt. Ő nem hivatalos személy, de megerősíti, látványossá és személyessé teszi a szertartást.

Ha ezt a megoldást válasszuk, akkor az esküvő előtt el kell menni egy “kis, kéttanús esküvőre” az anyakönyvi hivatalba, akár valamelyik munkanapon is előtte. A szertartásvezető pedig az esküvő nagy napján utánozza a helyszínen az unnepelyes, és egyben hivatalosnak látszó polgari szertartast.

Extrém kreatív esküvők polgári szertartás

Ha valami extra helyen és módon, mondjuk egy medencében, lóháton, vagy hőlégballon kosarában akarjátok az esküvőt megtartani, akkor is ez a jó módszer.) Olyan is letezik, hogy a szertartásvezető maga is anyakönyvvezető, így a törvény által előírt teendők így egyben is intézhetők.

Esküvőszervezőként egy szimpla kis polgári szertartásból is tudunk stílusos, látványos, vagy éppen roppant cuki és kedves alkalmat varázsolni nektek. Megvalósítjuk az álmaitokat, a legszebb esküvődet!!