Templomi esküvő – esküvőszervező szemmel

Szabadtéri esküvő tippek
február 16, 2017
Polgári esküvő egyedi módon
február 16, 2017

Az esküvőszervezés, az esküvő napjának megtervezése során döntő kérdés, hogy szeretnétek-e egyházi esküvőt is? Sokan szinte felháborodnak azon, hogy miért "is", hiszen ez az igazi, az áldott és csodaszép templomi szertartás! Most röviden összefoglaljuk, mire is van szükség, mit érdemes tudni, ha egyházi esküvőt szeretnétek.

 

Oda mentek, amelyik kedves számotokra. Vannak, akik a nagy, történelmi helyeket, híres, ismert templomokat keresik, mint pl. a Mátyás Templom, vagy a Bazilika, a Deák téri evangélikus templom, de vannak, akik pont az ellenkezőjét szeretnék és egy kis meghitt kápolnában mondják ki a boldogító igent.

A legfontosabb kérdés az, hogy meg vagytok-e keresztelve, és ha igen, milyen vallás szerint? - A templomi házasságkötésnek egyházanként eltérő feltételei vannak. A részleteket mindig az adott templomban kell megbeszélni, egyeztetni.

Templomi esküvőt bárhol lehet tartani az országban, nem szükséges a lakóhely szerinti templomba menni.

 

Katolikus templomi esküvő feltételei

Római katolikus esküvői szertartást csak megszentelt templomi helyen tart a pap. legalább az egyik félnek is római katolikusnak kell lennie és a párnak arról is nyilatkoznia kell, hogy a majdan születendő gyermeiket is római katolikus szellemben fogják nevelni. legalább 3 hónappal előtte kell bejelentkezni a plébánián és vinni kell a keresztlevele(ke)t is. Van kötelező jegyesoktatás, de erről mindig az adott helyen tájékoztatnak.

Református esküvő feltételei

A református egyház felfogása szerint nem “református esküvőről” hanem házasságot megáldó református istentiszteletről kell beszélnünk. A református istentisztelet keretében megáldott házasságot nem az egyház köti meg a templomban, hanem a házasfelek előzőleg az állami anyakönyvvezető előtt. A pár legtöbbször már mint férj és feleség érkezik a templomba és kérik házasságukra a Szentháromság Isten áldását. Legalább az egyik félnek megkeresztelt reformátusnak kell lennie, és részt kell venni jegyesoktatásokon is. Református szertartást kérésre tartanak külső helyszínen is, nem csak templomban, de ezt előre meg kell beszélni a lelkésszel.

Evangélikus esküvő feltételei

lehetőség van külső helyszíni szertartásra, rugalmasabbak, mint a római katolikusok, de mindig az adott plébánia papja dönti el, hogy vállal-e ilyet? Az előzőleg megkötött polgári házasságot áldják, szertesítik meg. legalább az egyik fél legyen evangélikus módon megkeresztelve, de ha leendő párja nincs, akkor egy előzetes beszélgetésen kell részt venniük.

Cikkünk részletesen foglalkozik a küldönféle templomi esküvőkkel.

 

Templomi ceremónia esküvőszervező szemmel

Meg kell tervezni az útvonalat, azt, hogy mivel mentek a templomba, illetve hogyan áll majd össze a nap. Ha a polgári esküvőt és a templomi ceremóniát egy napon tartjátok, illetve van még fotózás és egy esküvői vacsora, akkor pontos ütemtervet kell készíteni. A részletekre nagyon ügyelünk.

Templomi menyasszonyi ruha

Stylistünk segítségével megtaláljuk a tökéletes ruhát, amit templomba is fel tudsz venni. Ma már többször is átöltözhet egy menyasszony: lehet külön egyszerű “polgári ruha”, hatalmas, uszályos, fehér, fátylas templomi menyasszonyi ruha és egy merészebb “lakodalmas menyasszonyi ruha” is várhat a gardróbodban erre a nagy napra.

 

Legtöbbször a templomi padok végeit szokták esküvői masnis dekorációval díszíteni, mert ez könnyen feltehető és eltávolítható a szertartás után. Fehér tüll masnik, esetleg kis csokros megoldások nagyon széppé varázsolják a bevonulásotokat. Egyes helyeken a karzat korlátjára is tehető fehér virágdísz, illetve az oltár két oldalára nagy, fehér csokrok.

A templom kapuja is dekorálható virágfüzérekkel ha adott rá a hely, illetve a korlát díszítése is szokás. A templomkapu díszítése egyre divatosabb, a romantikus filmekben is sokszor látható.

Református esküvőnél kevesebb, puritánabb a díszítés, de itt is lehet egy visszafogott, szép virágdísz az Úrasztalon.

Ami még egy fontos pillanat, az a templomból való kivonulás és a lépcsőn a gratulációk fogadása. Kedves megoldás, hogy a koszorúslányok kis csipkepapír tartóban rizst és virágszirmokat osztanak a násznépnek, aki ráhintik a kilépő ifjú párra.

Szoktak még ekkor az öröm szimbólumaként fehér galambokat vagy pillangókat is eregetni. Én személy szerint az élő állatos megoldásoknak nem vagyok híve, mert nekik ez cseppet sem kellemes! A léggömbök felengedése nagy divat, roppant látványos, ám ha csak egy kicsit is környezettudatosak vagyunk, akkor belátjuk, hogy ezek a műanyagdarabok valahol majd le fognak esni és szennyezik a környezetet. .

Csokordobás

Szokás még a templom lépcsőjéről a menyasszonynak (fiatalasszonynak) a háta mögött feldobni a csokrát. Ha a menyasszonyi csokrodat el szeretnéd tenni emlékbe (sokan vannak ezzel így) akkor készíttetünk egy úgynevezett "dobócsokrot" ami kisebb, de ugyanúgy örülni fog az, aki elkapja.

A tökéletes templomi esküvő megszervezésében segítünk - vannak még ötleteink, hogyan tudod meghitté és csodálatossá tenni ezt a napot.

Templomi esküvő esetén a templom dekorációja is szóba jöhet, de ezt mindig meg kell beszélni az adott hellyel. Van ahol lehet és van, ahol nem.